На територията на община Лом ще бъдат изпълнени мерки за използване на биоресурсите на екосистемите за нисковъглеродни, екологични и дейности на принципите на кръговата икономика. В ПГХЗ „Дмитрий Менделеев“ ще бъде създаден учебен ресторант с цел демонстрация как биоресурсите на екосистеми те могат да бъдат използвани за нисковъглеродни и екологични дейности.

В сградите на в ПГХЗ „Дмитрий Менделеев“, ОУ „Христо Ботев“, кв. Младеново, ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Сталийска махала, ДГ „Пчелица“, ДГ „Звънче“, ЦСРИ и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, с. Орсоя, са предвидени мерки за намаляване на потреблението на твърди горива и дизел за отопление и емисиите на парникови газове чрез инсталирането на водородни инсталации за намаляване на серен диоксид, въглероден диоксид, азотен оксид , фините прахови частици и за постигане на до 30% спестявания от количеството използвано конвенционално гориво.

И в другия проект „Трансгранична хармония за бъдещето на природата: опазване на биоразнообразието и намаляване на замърсяването в региона на река Дунав” Община Лом е водещ партньор. От румънска страна партньори са Инспекторат за извънредни ситуации - Олтения, окръг Долж, мобилна група жандармеристи Fratii Buzesti, окръг Крайова, и Център за опазване на природата, туризъм и устойчиво развитие на селските райони, Долж.

В рамките на проекта се предвижда на територията на община Лом да бъдат реконструирани площадните пространства и прилежащи площи в с. Ковачица и с. Трайково, както и да бъдат организирани и проведени редица събития, които да включват лекции, демонстрации, изложби или други интересни дейности за укрепване на практиките за устойчиво управление на околната среда, както и предоставяне на информация за устойчиво земеделие.Средствата, предвидени за Община Лом са 930 000 евро.