По време на залесителната акция ще бъдат залесени 53 декара площи с 10 000 бр. медоносни фиданки акация и 8 000 бр. широколистни дръвчета - явор, ясен и червен дъб. Фиданките са дарение от „Гората.бг“, благодарение на която досега у нас са засадени над 2,2 милиона дръвчета.

Залесителната акция ще се проведе на два етапа. Първият етап е насрочен за 28 април 2023 г. (петък) от 9:00 часа в землището на село Долна Кремена, където върху площ от 16 декара ще бъдат засадени 8 000 бр. широколистни дръвчета.

Преди време в района на селото беше извършено почистване на стари борови насаждания, заболели безвъзвратно от борова стъблена ръжда. Целта на залесителната акция е да бъдат възобновени горските площи, опазване и увеличаване на пчелите видове и осигуряване по-добра среда за дивеча.

Как можете да се включите в залесителната акция?

Като заявите желание да участвате в акцията на e-mail: obshtina@mezdra.egov.bg или се свържете с нас на тел. 0877 880 844, Велислава Илиева, гл. експерт „Кабинет“ в Община Мездра.

Всички доброволци от гр. Мездра ще бъдат извозени с общински транспорт до терена на залесяването и обратно. Сборен пункт в 8:45 часа на 28 април 2023 г. (петък) пред сградата на Община Мездра.

В залесителната акция ще се включи и Никола Рахнев, създател на доброволческата инициатива „Гората.бг“.

Дърветата са „белите дробове“ на нашата планета. Нека помогнем на планетата Земя да „диша“ по-добре! Нека подарим на себе си и на поколенията след нас зеленина и чист въздух!