Предложението беше одобрено на редовното заседание на Общинския съвет за месец март. Проектното предложение на общинска администрация ще бъде по приоритетна ос 1 „Устойчив туризъм”, специфична цел 1.1. “Туристическа привлекателност“.

Проектът цели повишаване на туристическия потенциал на Археологическия комплекс "Калето" и туристическа дестинация Нишка Баня чрез социализация и надграждане на туристическите културни паметници и развитие на рекреативен туризъм посредством създаване на разнообразни туристически атракции и продукти.

Общият бюджет на проекта до 600 000 евро. За българските участници Програмата предвижда пълно възстановяване на направените разходи.

Максималният срок за изпълнение на проекта e 24 месеца и ще бъде осъществен в партньорство с Община Нишка Баня от Република Сърбия.

Проектното предложение предвижда създаване на зона за отдих в АК "Калето" и нейната "поддържаща инфраструктура – терен, осветление, пътеки и озеленяване, беседки и др. Ще бъде направена рехабилитация на достъпа от града до зона за атракции и отдих на обекта. Атрактивността на археологическия комплекс ще се повиши чрез създаване на "приключенски маршрути", изграждане на въжени/гнездови атракции и въжени линии в близост до "Калето" и над р. Искър, създаване на туристически и/или здравни пътеки и др.

Заложено е формирането на туристически продукт – "Археологически проучвателни ваканции" за ангажиране на младите хора (и от двамата партньори по проекта) в разкопките в околностите на комплексите и провеждане на информационни кампании за насърчаване и развитие на подкрепяните обекти по проекта и трансграничния регион като цяло.

Проектът е в съответствие със стратегическите документи за развитието на Община Мездра и неговото осъществяване ще допринесе за устойчивото интегрирано развитие на Общината.