В законоустановения 14-дневен срок по чл. 28 от ЗДОИ, т. е. най-късно до 07.10.2016 г., кметът на община Мездра не отговори на искането ни за достъп до търсената информация. Не получихме и решение за отказ на достъп до исканата информация.

Достъпът до обществена информация е основно право на гражданите, гарантирано от Конституцията на Република България (чл. 41, ал. 2). Същевременно по реда на Закона за достъп до обществена информация задължени да предоставят такава информация са всички органи на местното самоуправление - кметове на общини, кметове на кметства, кметове на райони и общински съвети.

Въпреки че законът на предвижда такава възможност, в случая явно е налице т. нар. мълчалив отказ от страна на кмета на Община Мездра за предоставяне на исканата обществена информация.

На основание чл. 40 от ЗДОИ ще подадем жалба до Административен съд - Враца по реда на Административнопроцесуалния кодекс в законоустановения срок - до един месец след изтичане на срока, в който Община Мездра е била длъжна да ни отговори.

Същевременно ще сезираме за случая Фондация "Програма Достъп до информация” (ПДИ) за номиниране на Община Мездра за антинаградите "Катинар” и "Срамота” в категорията "Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ”.