На 22 юни в рамките на Международния фестивал, ще се проведе и фестивалът на традиционната кухня „Бабина душица“, иницииран от писателката Ели Лозанова и подкрепен от Община Монтана. В него участие ще вземат писатели от Монтана и страната, които заедно с Ели Лозанова от 9:00 часа ще завъртят черпаците при цветното колело в Градската градина и ще приготвят разнообразни традиционни ястия.

От 11:30 часа представителите на читалищата от Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Николово, Смоляновци, Стубел, Студено буче и Сумер ще представят характерни за населено място гозби, предавани от поколение на поколение. Гостите на фестивала ще могат да дегустират вкусните ястия. Разнообразието е гарантирано – ще има от гньетени чушки с боб до баница с ориз, орехи и стафиди.

От 12:00 часа Златко Живков - кмет на Община Монтана ще открие официално първия ден на фестивала. Той ще бъде председател на журито, което ще оценява излъчените за конкурсната надпревара ястия.

Вторият ден от Международния кулинарно-фолклорен фестивал ще бъде открит в 10:30 часа на площад „Жеравица“ с фолклорен концерт на гостуващите състави от Пирот и Община Медиана (Ниш) – Сърбия, Каракал – Румъния и Бялогард – Полша. След края на концерта всички гости на фестивала ще имат възможността да дегустират приготвените от гостуващите готвачи традиционни за тези региони храни – френски креп от Франция, бигус от Полша и други интересни ястия.