© Община Видин

Лентата на новия обект прерязаха кметът д-р Цветан Ценков, инж. Румен Лилов и инж. Валентин Кръстев.

След официалното откриване на социалните жилища в заседателната зала на Общинския съвет се проведе закриваща пресконференция.

Ръководителят на проекта инж. Румен Лилов представи подробна информация за целите на проекта и дейностите, които са изпълнявани. "Общата цел на проекта е осигуряване на съвременна социална инфраструктура чрез изграждане на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението на територията на Община Видин“ – каза инж. Лилов.

В рамките на проекта са изпълнени седем дейности. Това са провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки; изпълнение на инженеринг (проектиране строителство и авторски надзор) за изграждане на социалните жилища; изготвяне на оценка на съответствието на инвестиционния проект, изпълнение на строителен надзор и въвеждане на обекта в експлоатация; организация и управление на проекта; изпълнение на дейности по информация и публичност; изпълнение на одит на проект „Изграждане на социални жилища в град Видин“ и доставка на оборудване и обзавеждане на изградени социални жилища.

Проект „Изграждане на социални жилища в град Видин“ се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“. Бенефициент по проекта е Община Видин.

Общата сума на проекта е 2 241 917.78 лева, представляваща безвъзмездна финансова помощ, от която: съфинансиране от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие - 1 905 630.11 лв. и национално съфинансиране -336 287.67 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.