© Община Видин

Заедно с участниците в проекта и неговия ръководител Галя Митова беше и директорът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Любомир Георгиев. В реализирането на амбициозната инициатива се включват ученици от Х, ХI и ХII клас. По време на срещата визията на проекта представи накратко Ивелина Христова.

Идеята е да бъде създаден робот, пречистващ водата от българския участък на Дунав при Видин и използването й в комплекс за възстановяване на болни от COVID-19. Основните цели на проекта са:

- Подобряване екологичното състояние в началото на българския участък от река Дунав чрез събиране на отпадъци от реката с робота, предимно в района на градския плаж и крепостта „Баба Вида“;

- Подобряване на здравето на видинските граждани чрез използване на пречистена вода от река Дунав;

- Създаване на нови работни места за инженери при създаването и управлението на робота – реализация на млади хора, завършили видинския филиал на Русенския университет.

Ако проектът бъде одобрен, той ще се финансира от организаторите на конкурса.

Кметът и общинското ръководство приветстваха иновативната идея и заявиха подкрепата си. Те поздравиха учениците от екипа и техния ръководител, като им пожелаха успех в конкурса.