Проектът има за цел да бъде реставрирана и социализирана сградата на Синагогата и прилежащия поземлен имот, като ги превърне в туристическа атракция, обединяваща функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк. Множеството други исторически обекти на територията на стария град ще бъдат оживени и така ще се създаде завършен туристически продукт като музей от типа open-air. В обхвата на този туристически ареал попадат средновековната крепост «Баба Вида», молитвени храмове, еднофамилни жилищни сгради от началото на XIX в., Крайдунавският парк, река Дунав.

Синагогата е построена през 1894 г. за еврейски молитвен дом, с дарения от евреи търговци, които са живели във видинския квартал „Калето“. Ценков разказа, че на входа й е имало две мраморни плочи с изписани на иврит имената на видинчани евреи, загинали във войните за Освобождението и запазването на независимостта на България: «Тези плочи ги открихме в Регионалния исторически музей, запазени в цялостен вид и след като завършим проекта, отново ще ги монтираме на входа.»

Огнян Ценков каза още, че проектът е на обща стойност 9 775 300 лв., от които 8 275 300 лв. - безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ и 1 500 000 лв. - от финансов инструмент по ОПРР 2014-2020. Продължителността на проекта е 24 месеца.
Видинският кмет изрази надежда, че ако всички процедури вървят нормално, строителните дейности ще стартират още тази година.