Европа трябва да се сплотява, прилагайки един и същ подход на сближаване, посочи Фредерик Балие, генерален секретар на Съвета на европейските общини и региони.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, като председател на Националното сдружение на общините, определи като тревожни посланията, които идват от Европейската комисия за следващата многогодишна финансова рамка по отношение на кохезионната и общата селскостопанска политика.

Понастоящем се движим с добри темпове. Заемаме 7-о място по плащания от Кохезионния фонд и от Фонда за регионално развитие, а по Европейския социален фонд дори сме на 4-то място сред страните членки на ЕС. "Към края на миналата година общините изпълняват над 1 200 проекта на обща стойност около милиард и половина евро", посочи Даниел Панов. Стана ясно и, че близо 100 са проектите, които българските общини изпълняват в рамките на европредседателството ни.

"Много успешно и при пълно единодействие с правителството работим и по темата за цифровата икономика, която е приоритет на Естония, България и Австрия. Почти две трети от общините ни вече са част от електронния обмен на документи между публичните администрации", обобщи кметът на Велико Търново.

Източник: actualno.com