“За сметка на представените до 20 януари 2020 г. трасоеми за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и за сметка на до 30% от натрупаните средства за отчисление по Закона за управление на отпадъците, общините могат да пренасочват средства, за да се преодолеят последиците от кризата”, каза ресорният министър.

Във връзка с пакета от нови социално-икономически дейности от юли общините получиха 24.6 млн. лв. през юли. Други 136.3 млн. лв. бяха предоставени на техническата и социалната им инфраструктура. За да подпомогне лечебните заведения, правителството отпусна и 6 млн. лв. за 72 общински болници, които са в отдалечени или труднодостъпни зони. 9.6 млн. лв. отидоха за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести. Предстои за общинските училища да бъдат предоставени допълнително пари за дезинфектанти и за дейности, свързани с противоепидемичените мерки, стана ясно още от отговора на финансист №1.

В заключение Ананиев посочи, че подпомагането на общините ще зависи от получените отчети за изпълнението на местните бюджети, като до момента има постъпили искания в МФ за над 600 млн. лв.