Просрочените задължения по бюджетите на общините са формирани от 130 общини (49% от общия брой общини). От тях областите Пазарджик, Смолян, Видин, Кърджали и Благоевград са с най-големи задължения. В другия край са Търговище, Добрич, Сливен и Ловеч. Спрямо същия период на 2018 г. по-малко пари за връщане имат 75 общини. Други 58 обаче увеличават просрочените си задължения в рамките на една година общо с 23,2 млн. лв. Цели 135 общини завършват третото тримесечие на 2019 г. без просрочени задължения в бюджета. В делегираните от държавата дейности просрочените задължения са в размер на 2,7 млн. лв. и съставляват около 2,1 % от размера на просрочените задължения в бюджета.

В сметките за средства от Европейския съюз (СЕС) и в другите сметки и дейности просрочените задължения са 12,2 млн. лв. или 8,9 % от общия размер на просрочените задължения на общините.

В разчета е спомената и 2017 г., когато 11 общини кандидатстваха, за да получат повече пари от финансовото министерство. Накрая, одобрените след съгласуван план за финансово оздравяване общини, станаха 9. От тях, Симитли, Видин и Мизия са разплатили предвидените за погасяване просрочени задължения с предоставения от централния бюджет заем и погасяват просрочия с реализиран ефект от заложените в плана мерки. При останалите 6 общини просрочията намаляват, като намалението е в по-малък размер от заложеното в съгласувания план за финансово оздравяване.