Съветниците избраха Елизабета Коцева – специалист по административно обслужване на населението, за временно изпълняващ длъжността „Кмет“ на кметство Люти брод за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет.

Относно казуса с прекратените пълномощия на кмета на село Крета, Иван Аспарухов поясни, че след приключването на обжалването, ще бъде определен човек за административно обслужване на населението, до влизането в сила на решението на ВАС.

Местните депутати приеха нова Наредба за символиката и отличията на Община Мездра, която урежда вида, съдържанието и начина на използване на символите на Община Мездра, както и вида, условията, критериите и реда за удостояване, връчване и отнемане на отличията на Община Мездра - „Почетен гражданин на община Мездра“, „Почетен знак на община Мездра“ и „Грамота за заслуги към община Мездра“.

Приети бяха Годишен отчет за изпълнение на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината за м.г. и Годишен план за действие през 2024 . Гласувани бяха Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за т.г. и Отчет за дейността на „Екопроект“ - Враца за четвъртото тримесечие на м. г.

Решено бе месечните обезпечения и отчисления от Закона за управление на отпадъците за 2024 г. да останат по сметката на Община Мездра и да се използват задофинансиране на дейностите по събиране, извозване, обезвреждане на битови отпадъци, както и за почистване на нерегламентирани сметища.

По време на заседанието бе приет докладът на постоянната комисия за проверка и съответствие на декларациите на общинските съветници и кметовете за установяване конфликт на интереси.

ОбС даде съгласието си за партньорството по Проект „Повишаване капацитета на служителите на Агенция за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“ „Приемна грижа“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ и възложиха наКмета на община Мездра по подпише Споразумение за партньорство с Агенцията и Споразумение за средствата, предоставяни от републиканския бюджет.