Да се сформира работна група за обсъждане на ваксинация срещу коклюш при бременните. За това призовават лекари, като дават за пример практиката в страните от Западна Европа.

В момента у нас имунизацията започва при бебетата след два месеца и така новородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите предложения на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

В страната в последните месеци се наблюдават сериозен ръст на заболелите от коклюш, като за сравнение за цялата минала година случаите на заболяването са били едва 4, а от януари до момента те са 280, като две бебета починаха.

"В много държави от Западна Европа, а бременните жени в последния триместър от тяхната бременност се ваксинират срещу коклюш. Това осигурява трансплацентарно на антитела от майката към плода и пази бебето през тези 2 месеца след раждането, когато е изложена на риск от инфектиране. В България това все още не се случва и много се надявам да се сформира една работна група и това решение да бъде обсъдено и е добре да се помисли при възрастните пациенти, сред които има и здрави заразоносители, на всеки 10 години да се поставя нов бустер, както е при ваксините за дифтерия и тетанус", обясни д-р Наталия Габровска, зам.- началник на Клиниката по детска пулмология в СБАЛ “Проф. Иван Митев” - София, предаде БНТ.