Проф. Ивайло Търнев - началник клиника в Университетска болница Александровска", направи обща характеристика и очерта тенденциите. Той се спря и на основните фактори, които според него са пряко свързани с влошения здравен статус на ромите: отсъствието на държавата от ромските квартали, лошите битови условия, бедността, маргинализацията, ниската здравна култура, занемарената профилактика, културните бариери, определени традиционни вярвания. Специално внимание бе отделено на инфекциозните и наследствените заболявания в общността.

На обучението Огнян Каменов - секретар на Националната мрежа на здравните медиатори, очерта ролята им в процеса на организиране на ефективни профилактични прегледи. Фактът, че област Монтана е с най-висок относителен дял на ромско население, означава, че целенасочените усилия в тази посока са адекватни.
Проф. Търнев подчерта, че Община Монтана активно работи в тази посока и опита й може да служи като източник на добри практики. В дискусията обаче се чу мнението, че държавата имитира дейност с интеграционните политики, а местната власт и неправителственият сектор не са в състояние до компенсират липсата им.