Във връзка с това в ОД МВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност с изтичащ срок на валидност. Всички лица с постоянен адрес на територията на област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОД МВР Монтана.

Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.

Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана и звената БДС в Районните управления на ОД МВР в гр. Лом, гр. Берковица и Участък гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:

- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;

- при вече изтекъл срок на валидност;

- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg

Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.