След като през 2020 година броят на туристите, посетели Вършец, рязко спадна заради пандемията и въведените ограничителни мерки, то от 2021 година насам броят им расте. През 2020 година Вършец е посетен от около 28 000 туристи, през 2021 година от около 30 000 туристи, през 2022 от над 30 000 туристи, а през 2023 година – от около 40 000 туристи.

Вършец вече привлича туристи не само с лековитата си минерална вода и чист планински въздух, но и с изградените в града атракции – въжен парк, рампа за скейборд, екопътеки в парка и планината над града, исторически забележителности и т.н. Преди две години е открит и единственият у нас и на Балканите палеопарк с макети на праисторически животни, живели по тези земи преди милиони години. Годишно паркът се посещава от около 15 000 туристи от различни краища на България и от чужбина.

В плана за развитието на туризма в община Вършец за 2024 година се предвижда поддържане на съществуващата туристическа инфраструктура, подобряване на достъпа до природните ресурси, поддържане на съществуващите екопътеки и маркиране на нови, участие в национални туристически изложения, издаване на рекламни материали и т.н. С цел привличане на повече туристи през лятото общината планира честване на Празника на Курорта, минералната вода и Балкана с множество културни, спортни и детски прояви, които да продължат около два месеца, обяви кметът.