В останалите страни-членки на Европейския съюз (ЕС) 7 от 10 анкетирани посочват, чеимат подобни притеснения.

Въпреки това, обобщениданни от изследването разкриват широката подкрепа за еврото в страните от ЕС, които все още не са приели общата валута. Според статистиката 60 на сто от анкетираните граждани на ЕС (60 %) смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват. 55на сто дори заявяват, че въвеждането на еврото би имало положителни последици и лично за тях тях.Най-значителнаподкрепа получава въвеждането на еврото в Румъния и Унгария съответно със 75 и69 %. У нас половината от българите подкрепят въвеждането на еврото.

Във всички изследвани държави членки, с изключение на Чехия, се наблюдава ръст на подкрепатаза въвеждане на еврото в сравнение с 2020 г.

Оказва се, че едва четвърт от нашенцитеса на мнение, че еврото трябва да бъде прието, колкото се може по-скоро. Най-много анкетирани българи са посочили, че са съгласни то да бъде въведено, но след определен период - 36 на сто. Изследването обобщава, че малко над 80% от българите смятат, че ще успеят бързо да се адаптират към смяната на валутите. На фона на оптимистичните резултати обаче нашенците на мнение, че страната не е готова да въведе еврото, надхвърлят 60 на сто.

Източник: monitor.bg