Яна Кръстева беше убита в нощта на 9 юли 2011 г., след като била в заведението "Маймунарника" в столичния парк Борисовата градина в компания с Русинов. След като пили алкохол и флиртували, двамата си тръгнали заедно. В един момент Русинов решил да прави секс с момичето, при което я ударил, а след това и я душил в продължение на 20-30 минути.Първоначално случаят беше неглижиран от властите, след това пък месеци наред в ареста стоя Пламен Трифонов, който беше нарочен за извършител, за да се стигне до ареста на Русинов, за когото обаче от самото начало се знаеше, че е имал контакт с жертвата.

Делото беше внесено в съда в началото на 2013 г. Софийският градски съд постанови доживотен затвор за подсъдимия, след това Софийският апелативен съд измени присъдата на 19 години затвор, защото Русинов не е проявил изключителна безчовечност, коравосърдечност или садизъм, за да приеме съдът, че убийството е извършено с особена жестокост. ВКС обаче върна делото, след като видя тежки противоречия, неясноти и неубедителни изводи в решението на апелативните съдии.

Преди година САС отново измени доживотната присъда на Русинов със сходни мотиви, но го осъди на 20 години затвор. И новият състав на апелативния съд - Пламен Дацов - председател, Петър Гунчев и Татяна Грозданова, беше на мнение, че убиецът на Яна Кръстева не е проявил особена жестокост, тъй като престъплението не е било извършено при пряк умисъл, нито са били използвани сила и средства, надвишаващи тези, достатъчни за осъществяване на убийството.


По време на делото се разбра, че 28-годишната жена е била убита със задушаване чрез притискане на тялото. Съдиите записаха в мотивите си, че убийството само по себе си е жестоко и безсърдечно, поради което и се наказва най-тежко, но за да бъде квалифицирано като особено жестоко, трябва да са налице конкретни обстоятелства около извършването, каквито в случая няма. Съдът отхвърли и приетото от първата инстанция, че Русинов е действал в съучастие с неизвестни извършители. В решението на апелативния съд, с което се е съгласил и ВКС, се казваше още, че Русинов е изнасилил Кръстева, но няма как да бъде осъден за това престъпление, тъй като такова обвинение не му е било повдигнато.