Според ръководството на Затвора във Враца, молбата е неоснователна.В становището от ръководството се казва, че към момента не са изпълнени целите, заложени в плана на присъдата. Осъденият К. П. отрича извършването на престъплението, не зачита собствеността и правата на другите хора, не разпознава и не осъзнава проблемите си, което води до невъзможност за разрешаването им. Участващият в съдебното производство прокурор също даде становище да не се уважи молбата.

Окръжният съд, след като изслуша страните в процеса и провери представените по делото писмени доказателства, прецени че молбата е неоснователна. “Лишеният от свобода все още не е дал достатъчно категорични доказателства за промяна в нагласите си за водене на законосъобразен начин на живот. За договорените дейности, отразени в плана на присъдата е отчетено, че не са изпълнени.

Приема се, че индивидуално-корекционната работа с лишения от свобода не е завършила и се дава препоръкада продължи докато не настъпи промяна в нагласите с оглед формиране на критично отношение към извършеното престъпление, правилно формулиране на проблемите и поемане на отговорност за собствените действия“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Врачанския окръжен съд не е окончателно, а подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в седемневен срок от днес.