Незаконно притежаван боен арсенал и множество предмети, част от тях по първоначални данни с културно-историческа стойност, били иззети на 8 декември в хода на специализирана полицейска операция, проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР - Видин. Предприето е претърсване в имот в землището на село Плешивец, ползван от 55-годишен мъж. В помещенията са намерени и иззети три различни по вид, марка и калибър огнестрелни оръжия - пистолет, автоматично нарезно оръжие и малокалибрена пушка. Открити и иззети са общо 565 боеприпаса - различен калибър, както и три метални цилиндрични тръби, отговарящи по вид на заглушители.

При претърсването разследващите се натъкнали и на множество предмети с вид на културно-исторически ценности. Според първоначалното мнение на експерт от Регионален исторически музей - Видин, предметите са от Античността и Средновековието. Предстои назначаване на експертиза за точното им датиране.

55-годишният мъж е задържан първоначално с полицейска мярка за срок до 24 часа и е образувано досъдебно производство. На 9 декември мъжът е привлечен към наказателна отговорност и с решение на Белоградчишкия районен съд е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

При проведена на 9 декември специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на наркоразпространението в областния град са задържани двама мъже за притежаване на високорискови наркотични вещества. При полицейска проверка у 19-годишен жител на Видин служителите на реда открили и иззели 11 хапчета, реагирали на амфетамин при полевия наркотест. Младежът е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.

Малко по-късно при извършена проверка в хотелска стая в крайдунавския град, ползвана от 48-годишен мъж с постоянен адрес в столицата, криминалистите открили 24 пакетчета с розово прахообразно вещество - индикирало на амфетамин при наркотеста. Общото тегло на наркотика е около 68 грама. При претърсването в стаята било открито и друго пликче с около 7,5 гр. кокаин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, работи се по досъдебно производство.

"В резултат на предприетите мерки, в организационен и оперативен план, значително са активизирани полицейските действия и са подобрени резултатите на дирекцията", заяви на брифинга старши комисар Янко Янколов. По негова информация от месец юли досега криминалисти от Видин са иззели около 165 грама амфетамин на прах, над 6 килограми сух канабис, 86 свежи канабисови растения и 53 таблетки "Ривотрил”.