Изпълнението, целите и постигнатите резултати бяха представени от екипа на проекта в присъствието на зам.-кмета по хуманитарни дейности Хилда Владимирова, експерти, представители на институции и медии.

Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма«Региони в растеж» 2014-2020. Той е на стойност 714 999.74 лв., от които 607 749,78 лв. сасъфинансиране от ЕС чрез ЕФРР и107 249,96 лв. – национално съфинансиране. Община Лом също осигури съфинансиране в размер на 79 000 лв.

Обновена и оборудвана е сградата на бившия Дом за деца „Милосърдие“, където ще се помещава Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства,с капацитет 30 места за дневна грижаи 60 места за консултативни услуги. Изградена е и сграда на ул. „Бабуна“, която ще бъде Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст, с капацитет 8 места.

Основната цел на проекта е да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в общността на територията на община Лом, които да заменят институционалния модел на грижа за деца. С изпълнението на този проект се създават подходящи условия за осигуряване на равен достъп до социални услуги за деца и младежи, включително и за децата с увреждания.

Проектът „Осигуряване на устойчива социална среда за деца в община Лом" стартира на 1 декември 2017 г. с подписването на договор, продължи с провеждането на процедури за избор на изпълнител на СМР, строителен надзор, доставка на оборудване и приключва след изпълнението на всички дейности на 1 декември 2019 г.