Спирачният път на автомобила е бил около 15-20 метра. Водачът е на 21 години. Очевидци на случилото са само деца.

"Момчето мина натам, той отгоре се засили и го блъсна. Главата си удари в стъклото, превъртя се и падна там", каза едно от децата, видели случката.

След удара Христо изпаднал в безсъзнание, разказва майката - Иванка Стоилова, която по време на инцидента си е била вкъщи: "Беше целият в кръв, на носилка и въобще не реагираше, в безсъзнание, качиха го в линейката и това е. Шофьорът, видяхме се с него, почна да ми казва, че е карал леко, как мога да си пусна детето на главната улица".

От реанимацията на болницата в Монтана, където е настанено детето, обясниха, че състоянието му е тежко.

Шофьорът е от съседно село и с тригодишен стаж зад волана. Не е употребил алкохол. Пред полицията казва, че детето внезапно излязло на улицата и затова не могъл да реагира.

Местните обаче разказаха, че превишената скорост по второкласното шосе за Плевен е всекидневие.

Янка Симеонова от село Стубел каза, че "карат като бесни" и в селото няма нито една пешеходна пътека.

Най-вероятно младият мъж е карал с по-висока от разрешената скорост. От полицията в Монтана обясниха, че дете до 12 години не може да кара колело или тротинетка на платното, ако е без придружител.

"Не че го е пускала, той е дете. Излязло е, играе си, преди пет минути е било вкъщи, после жената, като е отишла, почнал да ѝ се кара защо го е пуснала на улицата и че му е строшил предното стъкло. Просто е имал късмет, че не съм бил и аз там, да съм му строшил главата", каза Румен, баща на пострадалия Христо.

Местните настояват да се засили контролът над скоростта в Стубел, тъй като трафикът е интензивен и почти никой не спазва ограниченията