Двамата са привлечени от прокуратурата като обвиняеми за това, че за времето от 29.06.23 г. до 03.07.23 г. в гр. Козлодуй, гр. Бяла Слатина, с. Челопек и гр. Враца, в условията на продължавано престъпление и в съучастие с неустановено по делото лице, са улеснили възбуждането и поддържането на заблуждение в различни физически лица за това, че ще съдействат да се освободи от полицията синът им, който е задържан, поради направена от него катастрофа. С това те са причинили имотна вреда за общо 37 000 лева. Това е престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК, което се наказва с „лишаване от свобода“ от една до шест години.

Според съда, от събраните, макар и на този ранен етап, доказателства, може да се направи обосновано предположение за съпричастността на обвиняемите към деянията, за които им е повдигнато обвинение. Съществуват също така опасностите те да се укрият и да извършат престъпление.

При постановяването на втората по тежест мярка за неотклонение – „домашен арест“, съдът взе предвид това, че двамата трябва да се грижат за своите семейства – единият има тримесечно бебе, а другият е баща на три деца, които са съответно на 8, 7 и 4 години. Съдът взе предвид и формата на тяхното участие в престъпното посегателство, а именно, че те са подпомагали неустановеното по делото лице да извърши деянията.

В определението си съдът отбеляза, че мярката за неотклонение „домашен арест“ е достатъчно репресивна по своя характер и би могла в необходимата степен да попречи на обвиняемите да се укрият и да извършат престъпление.

Определението на Районен съд – Враца може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Окръжен съд – Враца.