От Пътна полиция ще акцентират на 3 основни групи участници в движението в рамките на три последователни седмици през ноември - водачите на пътни превозни средства, пешеходците и поведението на шофьорите и изправността на автомобилите им.

"Автомобилите трябва да бъдат изправни и готови за зимата, а неизправните автомобили ще бъдат спирани от движение", заяви комисар Калоян Драганов.

Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки. Затова призоваваме шофьорите да подготвят автомобила за зимата, както и да намалят скоростта и да увеличат дистанцията при неблагоприятни метеорологични условия, каза Росен Рапчев.

„Гумите са изключително важни за зимата. Пътните условия през този сезон се променят за кратко време, затова бъдете предварително подготвени и вземете всички мерки навреме“, допълни Росен Рапчев. Той акцентира и към пешеходците като ги призова да бъдат още по-внимателни в следващите месеци. „През този сезон се стъмва много по-рано, а неблагоприятните метеорологични условия удължават спирачния път на превозните средства. Затова – пресичайте с повишено внимание и само на определените за това места“, каза експертът от ДАБДП.

И тази година организаторите на кампанията подготвиха над 500 000 листовки със съвети за безопасно пътуване през зимния сезон, които ще се разпространяват от екипите на СБА, МВР и БЧК:

1. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
2. В автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка.
3. Превозното средство трябва да е технически изправно. Провери спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване.
4. Поддържай устройствата за осветяване и сигнализация чисти, видими, регулирани и в изправност.
5. Смени течностите в автомобила с подходящи за зимата. Особено важно е да смениш водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна.
6. Подсигури се с вериги за сняг. Гумите с шипове са забранени.
7. Винаги зареждай достатъчно гориво и оборудвай МПС с буксирно въже.
8. Не подценявай локвите и аквапланингите.
9. Планирай маршрута си, информирай се за ремонти и обходни пътища.
10. При попадане в рискова ситуация сигнализирай на телефон 112.

През последните три зимни сезона при 4571 тежки пътнотранспортни произшествия са загинали 386 и са ранени 5755 участници в движението по пътищата, напомнят още от Пътна полиция.

2020 г. - 2021 г.: 1313 тежки ПТП, 1656 ранени, 112 загинали
2019 г. - 2020 г.: 1656 тежки ПТП, 2081 ранени, 130 загинали
2018 г. - 2019 г.: 1602 тежки ПТП, 2018 ранени, 144 загинали
* данните са за периода 15.11-01.03