България постига дългогодишната си цел да стане пълноправен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие преговори. Първоначално отпадат проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници.

Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

Предвижда се през април Европейският парламент да призове до средата на годината да бъде прието решение за пълно отпадане на проверките при пътуване от и до България и Румъния от държави от Шенген.

Европейската комисия (ЕК), председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон приветстват присъединяването на България и Румъния в Шенген.

В двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници, се казва в съобщение за медиите на ЕК.