"Естествено, че решението сме взели съобразно приетите Правила за реда и условията за финансово подпомагане на проекти в областта на културата, културни прояви и любителско изкуство в община Враца от Фонд "Култура”. На предстоящото редовно заседание на Общинския съвет ще внесем докладна с нашите предложения, за да се вземе решение за финансиране на проектите”, каза Ангелов.

Той конкретизира, че единодушно е одобрен проект на стойност 960 лв. на Регионална библиотека 'Христо Ботев" за отпечатването на Сборник "100 години от участието на Врачанския край в Първата световна война 1915-1918 г.”

Красимир Ангелов обясни, че макар да са били вече на международния фестивал "Силезия” в Полша, участниците в Танцов ансамбъл "Хемус” са се представили отлично, спечелили са призово място и е решено да бъдат подпомогнати от фонда във връзка с предстоящи техни изяви. Управителният съвет на Фонд „Култура” е одобрил да им бъде предоставена сумата от 2 040 лв.

Третият одобрен проект е на известния врачански художник-плакатист Никодим Ненов. За издаването на албума му "Плакати, рисунки, карикатури, запазени марки, шаржове и графики” той е поискал 1760 лв., но от Управителния съвет са преценили, че може да отпуснат 500 лв.

Ако Общинският съвет приеме предложените за финансово подпомагане проекти, кметът на Враца ще разпореди изплащането на сумите в 7-дневен срок от влизане в сила на решението. Ангелов добави, че напоследък предложенията на Постоянната комисия по култура предизвикват бурни дебати в залата по време на сесии и изрази надежда, че този път предложенията на Управителния съвет на Фонд "Култура" ще бъдат разисквани с добра воля и в резултат на това ще бъдат приети.

Той добави, че се очаква Епархийският хор на Враца да върне сумата от 10 000 лв., която им е била отпусната за явяване на Международен фестивал, но хористите не са участвали по редица причини. След постъпването на парите във фонда ще бъдат разгледани и други проекти в областта на културата.