В парламента се усетиха. В събота, на 4-ти април, депутати от ГЕРБ внесоха предложения за промени в закона за извънредното положение, сред които предлагат и сериозно намаление на глобите при нарушения на мерките срещу разпространението на коронавируса. Така те редактират собствените си идеи за строги санкции, определени в приетия на 20 март закон. Днес предложенията ще бъдат обсъждани и гласувани в правната комисия, за да могат утре да бъдат окончателно приети на извънредното заседание на парламента.

Досега глобата за физически лица беше 5000 лева. С поправката, която вероятно ще бъде приета, тя ще стане между 300 и 1000 лева при първо нарушение, и между 1000 и 2000 лева при повторно. За юридически лица санкцията беше 15 000 лева, а поправката предвижда да бъде намалена от 500 до 2000 лв. при първо нарушение, и от 2000 до 5000 лева при повторно.

Може ли да водим дела срещу неоснователни действия на администрацията, попитахме общинския съветник, адвокат Ирина Иванова от Враца. За MediaNews тя каза, че извънредното положение не спира делата срещу неоснователни действия на администрацията и не спират по взето решение на Съдийската колегия на ВСС. Това означава, че наложените глоби, които са свързани с разпорежданията на здравния министър за извънредното положение, ако са несъстоятелни, могат да бъдат атакувани в съда, както и всеки друг незаконосъобразен акт на административен орган.

„Висшият съдебен съвет е взел това решение под натиска на множеството сигнали, жалби и писма на адвокати, граждани и юридически лица, настояващи за разширяване на кръга от дела, които да се гледат и по време на извънредното положение”, каза адвокат Иванова и добави, че "съдийската колегия към ВСС е разрешила свидетелствата за съдимост да бъдат издавани не само по електронен път, но и на „едно гише“, което трябва да е в близост до входа на сградата и да е съобразено с хигиенните изисквания на властите.

В седемдневен срок след връчването на наказателните постановления те могат да се обжалват пред съответния Районен съд. При едно грамотно обжалване, всички актове, които полицията издава по време на извънредното положение, ще паднат в съда. Това прогнозира преди дни в предаването на Дарик „Реактивно“ наказателният адвокат Николай Хаджигенов.