Култивирането на картофите е започнало между 5000 и 8000 година преди Христа в южната част на Перу и северната част на Боливия. След откриването на Новия свят този зеленчук се е разпространил по цял свят.

В различните си варианти на приготвяне картофите са любима храна на милиони хора. Те могат да се сервират като основно ястие, а може и да се направят на брашно, от което да се приготвят хляб и палачинки.

В средните векове по-бедната част от населението на Ирландия е оцеляла благодарение на картофите, тъй като макар и зеленчук, те са достатъчно засищащи, за да се хапнат за обяд и вечеря.

Интересни факти за картофите:

1. Първите хора, които са започнали да култивират картофите, са били перуанските индианци. Това се е случило преди цели четири хиляди години. На място, което било на над три хиляди метра над морското равнище, те успели да отгледат над двеста разновидности на картофите.

2. Картофите се появили в Европа в средата на шестнадесети век, но не били посрещнати дружелюбно. В Библията никъде не били споменати картофи и това карало хората да са нащрек.

3. Смятало се, че консумацията на картофи предизвиква туберкулоза, проказа и рахит. Едва в края на осемнадесети век картофите станали популярни в Европа, след като Мария-Антоанета използвала цветовете на картофите, за да украси балния си тоалет.

4. Кралят на Прусия Фридрих Втори Велики постъпвал по доста странен начин – земеделците, които не искали да отглеждат картофи, рискували да им бъде отрязан носът или ушите.

5. По време на Златната треска в Аляска картофите били оценявани като злато, тъй като имали висока хранителна стойност и съдържали много витамин С.

6. Картофите съдържат осемдесет процента вода. Ако искате да опечете картофите по-бързо, трябва да ги бланширате десет минути в солена вода, преди да ги сложите да се пекат в нагорещена фурна.

7. Ако сварите картофите, без да белите кората им, това ще запази хранителната им стойност. Преди консумация обелете кората, тъй като тя съдържа токсини и пестициди.

8. Въпреки широкоразпространеното мнение картофите не са особено калорични. Те стават калорични заради маслото, с което се подправят при приготвянето им.

9. Освен витамин С картофите съдържат калий и целулоза. Ирландците, които от векове са почитатели на картофите, твърдят, че те са доказан афродизиак.