На празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, във Враца стартира инициативата на Регионалната библиотека „Пусни книга на свобода“.

"Всяка седмица тук ще ви срещат нови и все по-популярни заглавия. Ще има книжки както за родителите, така и за децата“, заяви по този повод директорът на библиотеката Силвия Врачовска и изрази надежда, че подобни къщички за книги ще бъдат открити на още места в града.

Кметът на Враца Калин Каменов и Силвия Врачовска откриха първата къщичка за размяна на книги в града. Откриването уважиха още зам.-областните управители Мирослав Комитски и Ирина Иванова, зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници и граждани.

Градоначалникът на Враца поздрави присъстващите на събитието и каза: "Хубавите неща, които се създават в нашия град, трябва да се съхраняват. Всички ние можем да бъдем добър пример за хора, които пазят създаденото и същевременно с това да контролираме онези, които рушат“.

Къщичката за книги се намира в парка зад паметника на Христо Ботев в центъра на града. В нея всеки гражданин може да прочете, да заеме или да дари книжка.

Калин Каменов дари книгата „Приказен свят“ от Ангел Каралийчев, а директорът на библиотеката постави в къщичката за книги романа „Името на розата“ от Умберто Еко.