Скулптурата е дарение, каза кметът Стоян Петров. "Всяка година честваме Ботевите дни и отдаваме почит в знак на признателност и преклонение пред подвига на поета революционер и неговите четници. Организираме възстновка на преминаването на Ботевите четници през брода на река Искър, зад църквата "Св. Димитър", допълни Петров.

В унисон с добрата инициатива, ще бъде открита и къщичка за обществени и културни мероприятия. До нея са направени и две къщички за книги, чиито принцип е "Вземи, прочети, върни". Те имат за цел книгите да станат по-достъпни в открити обществени пространства.

Проектът за къщичката е изготвен от кмета Стоян Петров, по Програма на Фондация "Млад благотворител" със средства от 1000 лв. и е дофинансирана от дарения. Изградена с помощта на доброволците на БМЧК – Зверино и младите червенокръстци от Клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при СУ "Св. Климент Охридски", село Зверино - с ръководител Петя Илиева и съдействието на Маринела Илиева ръководител Клуб „Творилница“.