Изключително успешна бе годината за бегачите от СК „Атлет“ (Мездра). Мирослав Спасов подобри националния рекорд на 50км шосе, а Николай Кауфман - националния юношески рекорд на полумаратона. Техният съотборник – Иво Балабанов постигна ново историческо постижение на 5000 м. То е десето в българската ранглиста за всички времена и най-добро за този век. Освен този успех, Балабанов е водач в ранглистата на България на 3000 м, 5000 м, 10 000 м и 3000 м стипълчейз.

Изминалата 2022 година бе най-успешна за най-добрата ни атлетка в бяганията на дълги разстояния. Милица Мирчева направи невероятно бягане на маратона на Копенхаген, завършвайки пета с време 2:29:23 ч. и подобрявайки с почти 6 минути досегашното национално върхово постижение. През тази година Мирчева се класира на 15-о място на световното първенство в маратона и записа седмо място на европейското първенство по оф-руд (планинско бягане). Състезателката на СК "Атлет" спечели и полумаратоните в Стара Загора, Кюстендил и Пловдив. Милица зае второто място в класацията за „Атлет на годината“.

Нейният треньор Йоло Николов също записа една отлична година. Мездренчанинът завърши на първо място в Националния шампионат за мъже и жени във Велико Търново и спечели бяганията от веригата Рън България в Пазарджик и Перник, както и полумаратона в Кюстендил.

През март мездренският топ атлет Митко Ценов завърши на първо място в 40-ия юбилеен Международен крос „Ивайло”, който се проведе във Велико Търново и бе посветен на празника на града. През 2022 Митко участва и в бягането от веригата Рън България в Луковит, както и в Националния шампионат за мъже и жени в зала.

В края на годината бегачът сбъдна една своя мечта, организирайки 10-километров пробег в Мездра. Първото му издание събра едни от най-добрите атлети в страната.

След края на есенния дял в Северозападната Трета лига отборът на „Локомотив“ (Мездра) ще зимува на второто място. „Железничарите“ записаха 13 победи и допуснаха само 2 поражения, събирайки 39 точки в актива си и голова разлика 38:14.

През изминалата година представянето на повечето тимове в школата на „Локомотив“ (Мездра) бе колебливо. Безпогрешни в своите резултати бяха само най-малките „железничари“, играещи в първенството на Футбол 5, които изиграха общо 14 мача и отбелязаха впечатляващия брой попадения – 87, реализирани от 15 различни голмайстори.

През тази година се проведоха и традиционните в общината спортни празници – турнирът на малки врати, мемориалният футболен турнир за деца „Семко Горанов“, както и коледният турнир по мини футбол в Зверино.

За първи път град Мездра бе домакин на Държавния шампионат по шосейно колоездене за юноши и девойки и Купа „Мездра” за деца. Спортното мероприятие се проведе през юни. То бе част от календара на Българската федерация по колоездене. В надпреварата се включиха 109 участници от 14 клуба от цялата страна.

В разгара на лятото морската ни столица бе домакин на Европейското първенство по хандбал за младежи. Повиквателни за националния отбор на България до 20 години получиха четирима хандбалисти от Мездра - Божидар Симеонов, Валентин Гачев, Илиян Младенов и Милен Валентинов. Националите ни останаха без победа и завършиха на осмото място. Мездренчанинът Божидар Симеонов бе избран за най-добър пивот на Европейския шампионат.

Тази година постави началото на нов хандбален отбор „Локомотив“. През есента бе сформиран тим от момичета и момчета до 11 години, състезаващ се в първенството на Зона „Витоша“. Негов наставник е един от Апостолите на хандбала в Мездра – Емил Николов.

През 2022 година малките грации от Железничарски клуб по художествена гимнастика „Анелия“ бяха безапелационни в своето представяне и не оставиха шансове за своите съперници. Представителите на мездренския клуб завоюваха комплект медали от 16-то издание на турнира „Фея под липите“, проведено в Стара Загора, и Държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада 2022“.

Добра година изпраща и тимът на ШК „Локомотив“ (Мездра), който спечели сребърните медали в Държавното отборно първенство по кореспондентен шахмат с актив от 5 мач точки. Мездренските шахматисти бяха шампиони през последните четири поредни години. Другият отбор от „железничарския“ град – „Мат“ заслужи бронзовите отличия.