Причината да не бъде даден ход на делото е отсъствието по уважителни причини – заболяване – на особения представител на двете малолетни деца в семейството, които са конституирани като граждански ищци и частни обвинители. Особеният представител не е изразил изрично съгласие делото да се гледа в негово отсъствие.

В съдебната зала бе разгледана молбата на подсъдимия да бъде сменен неговият защитник. Основната причина, която е посочена, е различия в линията на защитата. Съдът прие това искане на подсъдимия за основателно. Новият защитник поиска да му бъде дадено достатъчно време, за да се запознае с делото.

Петчленният състав на Окръжен съд – Враца разгледа постъпилата молба от подсъдимия за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Съдът, след като изслуша становищата на страните и се съобрази със събраните доказателства, остави без уважение това искане на обвиняемия. Съдът прецени, че и към настоящия момент са налице предпоставките за тази най-тежка мярка за неотклонение. Това определение на Врачанският окръжен съд не е окончателно и може да се обжалва или протестира в седемдневен срок пред Софийския апелативен съд.

Следващото съдебно заседание по делото бе насрочено за 5 август.