Четири от подписаните договори са за саниране на обществени сгради - тези на Общината, на обект социални услуги (сградата на АПК-а), на полицията и на пожарната. Най-много средства - около 1 155 000 лв., ще бъдат отпуснати за въвеждането на мерки за енергийно обновяване на сградата на Общинската администрация (Съвета). Бюджетът за санирането на останалите три обществени сгради е съответно: на сградата на АПК-а - 312 750 лв., на районната полицейска служба - 160 563 лв. и на пожарната служба - 95 945 лв.

Последният договор е за санирането на 13 еднофамилни и многофамилни жилищни сгради в гр. Мездра, допустими за енергийно обновяване. Общият бюджет на тези проектни предложения е малко над 1 620 000 лв.

Предстои да бъдат обявени обществени поръчки за определяне на изпълнители на инженеринга - проектиране, осъществяване на авторски надзор и изпълнение на строително-монтажните работи, за енергийно обновяване на одобрените за финансиране 17 жилищни и обществени сгради. Санирането на тези обекти се очаква да започне реално догодина.

В момента тече процедура за оценка от Управляващия орган на програмата на проектните предложения за саниране на сградите на пет учебни заведения - градските училища "Христо Ботев”, "Иван Вазов” и "Кирил и Методий”, ОДЗ 1 и ОДЗ 2, както и на още 38 еднофамилни и многофамилни жилищни сгради. Общият бюджет на тези проекти, за който кандидатства Община Мездра, е малко над 3 200 000 лв.