© община Монтана

Отпуснати са по 1512 лева еднократно на 49 домакинства:

"В община Берковица са подадени 16 заявления до този момент, като са отпуснати 15, една е отказана. В Монтана до този момент са подадени 54 броя заявления, като на 30 пострадали лица са отпуснати, на 19 са отказани поради една или друга причина. В община Чипровци са подадени 5 заявления, 4 са отпуснати към този момент."

Къщата на Върба в монтанското село Трифоново се наводни при излизането на река "Шугла". Жената не е подавала заявление за подпомагане.

"Каквото имаше всичко го изхвърлихме с децата в контейнера, телевизор, шкаф, дрехи всичко изхвърлихме. Не съм давал молба, като не са идвали. Мисля, че само, които са ходили..."

Екипите на социалните служби продължават с посещенията при пострадалите от наводненията, допълни Петко Петков:

"Пострадалите жители на областта, така имаше първоначален шок да не подават, те в рамките на дните, в които се случиха наводненията всички населени места бяха посетени, бяха консултирани хората. Но много от тях, сега съгласете се, че като имаш вода трябва да се оттече тиня имаш други приоритети. След това започнаха да се увеличават молбите."

Заявления за отпускане на средства от Социалния фонд – за унищожена техника все още не са подавани в област Монтана, уточни още Петко Петков.