“Интервенцията “Събиране реколтата на зелено”, е много полезна за всички колеги, които имат лозови масиви и не успяват да си реализират продукцията си на пазара. С тази кризисна мярка успяват да възстановят част от разходите си по масива и да не заливат пазара с продукции, която да се принудени да продадат на ниска цена”, коментира Даниел Ангелов, член на Управителния съвет на Националното сдружение на българските лозари, собственик на 1700 дка насаждения с винено грозде.

По думите на Ангелов много лозари, разчитат на тази мярка да облекчат част от разходите по лозята и даде пример: “Ако някой лозар гледа 300 декара, той кандидатства със 100 декара по интервенцията “Събиране реколтата на зелено” и се концентрира с труд, с разходи само върху тези въпросните 200 декара.

Все по-трудно стана за всички ни да намираме работна ръка и това наистина ще е облекчение за голяма част от колегите”, казва лозарят и допълва: “Смешно е да се каже, че няма криза и затова да спрат тази крисизна мярка”, коментира още Даниел Ангелов.

Интервенцията “Събиране на реколтата на зелено” бе въведена по време на Ковид-кризата с цел да се подпомага пълното ръчно отстраняване на гроздовете, докато все още не са узрели, като по този начин добивът от съответната заявена площ се намалява до нула.

Интервенцията е прилагана за всички сортове винени лозя и стопаните са имали право да получат до 60 % от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичащи от прилагането на мярката.


Източник: agri.bg