След пролетната ваканция на 12-и април присъствено ще продължат да учат и част от учениците от 1-и до 12-и клас. Проф. Ангелов уточни, че от 5-и до 12-и април с просветния министър Красимир Вълчев ще изготвят график как се връщат те, като ще се придържат към плана, който беше досега. "Следим числата на 12-часова база. Рано да говорим още за какъвто и да е било график", заяви здравният министър.

До 12-и април във вузовете също остава сегашната форма на обучение – присъствено обучение само за част от специалностите. „След 12-и обсъждаме да се върнат и всички, които не могат да проведат в електронна среда обучението си, всички практики и изпити”, заяви здравният министър.

От 1-и на 30% от капацитета си ще работят театрите. Преди това бяха на 50%, припомни Ангелов.

По отношение на фитнесите и дали да работят на 30% от капацитета си ще се вземе решение до обяд преди до края на днешния ден да бъде качена заповедта. Най-вероятно това ще бъде факт, каза здравният министър.

Разхлабването на мерките няма да засегне моловете и големите магазини. Те няма да отворят в началото на месеца. „Най-вероятно ще се направи изключение за големите магазини, които могат да осигурят пространства на открито”, каза проф. Ангелов.Нощните заведения също остават затворени.

Мероприятия на закрито няма да се провеждат до края на април.

Решаващият фактор за отпускането на мерките било мнението на експертите. „Здравето на хората има няколко характеристики – физическа, психическа и социално благополучие. Ние трябва да се грижим за всички тези фактори, когато отпускаме мерките, прави го отговорно и последователно”, обясни здравният министър.