Мемориалът в памет на единствения дърманченин, загинал във Втората световна война, е изработен от бял врачански камък, мрамор и гранит от майстори-каменоделци от Върбешница. Той ще бъде монтиран в градинката за отдих срещу къщата, в която е живял навремето героят от войната. За целта парковото пространство е облагородено и е оградено с нова ограда.

Атанас Атанасов е роден на 16 април 1921 г. в съседното село Ребърково. Когато бил още невръстно дете, баща му Иван, който работел като надзирател при строителството на ж. п. спирка Ребърково, загинал при трудова злополука и майка му Мария се омъжила повторно в Дърманци, където отраснал. През 1941-1944 г. отбива военната си служба в Беломорска Тракия, след което се завръща в селото.

В края на 1944 г. е мобилизиран и зачислен в състава на 57-ми пехотен Драмски полк, който се сражава в заключителната фаза на войната срещу хитлеристка Германия на територията на Унгария. Участва в Дравската (6-21 март 1945 г.) и в Мурската (29 март-14 април 1945 г.) операции на Първа българска армия.

Кандидат-подофицер Атанасов загива от вражески снаряд на 8 април 1945 г., малко преди да навърши 24 години, край село Тотовец, област Междумурие (дн. в Северозападна Хърватия). Посмъртно е произведен в звание фелдфебел (старшина).

Паметният знак на фелдфебел Атанасов ще бъде осветен в събота в 11:30 часа от енорийския свещеник на Дърманци отец Галин Младенов. Тематична програма ще изнесат Женският народен хор "Зорница" и деца от селото. На откриването ще присъстват о.з. майор инж. Лъчезар Генов, председател на Областния съвет на СВВБ - Враца, дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов и представители на сегашното ръководство на общината.

От 12:30 часа същия ден в православния храм "Св. Софроний, Епископ Врачански" ще бъде отслужена литургия и осветен рибен курбан. Вечерта от 17:30 часа в Читалище "Подем-1926" ще се състои празничен концерт по случай Деня на селото с участието на местни самодейни групи, ученици от Професионалната гимназия "Алеко Константинов" и Ансамбъл "Мездра".