Новият механизъм цели намаляването на разходването на публичен ресурс от страна на НЗОК, която плаща за специалните медикаменти. Формулата, която ще работи оттук нататък, предвижда Касата да заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, провеждаща обществени поръчки, която стойност е не по-висока от средната претеглена през последните шест месеца. Ако лечебните заведения са постигнали цена, която е с 20% по-висока от най-ниската цена, търговците ще трябва да връщат тези пари на болниците.

По време на обсъжданията в ресорната Здравна комисия бяха дадени множество примери за това как през годините Здравната каса е била източвана заради надценките на лекарствата.

Освен създаването на нов механизъм за закупуването на лекарствата за онкоболните, промените вкарват и възможността РЗОК да подписват договорите с доставчиците на медицински услуги и търговците на дребно на лекарствени продукти и с електронен подпис. Целта на това изменение е да се намали административната тежест и да се ограничат възможностите за нарушения. Очаква се, след като навлезе практиката с електронните подписи, тя изцяло да замени хартията.

Промените, касаещи медикаментите за онкоболните, трябва да влязат в сила от 1 юли 2024 година.


Източник: focus-news.net