Такава е и пещерата „Капанът на времето“, която се намира в местността „Манастирски дол“, в близост до град Червен бряг и донякъде наподобяваща на пещерата „Проходна“ край Луковит.

Пещерата е определена от своите откриватели като замък на орки - огромен скален венец сякаш прояден от неизвестни птици.

За разлика от „Проходна“ край Луковит, пещерата „Капанът на времето“ има повече очи, гледащи в небето. Тя наподобява огромен замък лабиринт, в който има изобилие от колони, тераси, площадки и други интересни форми. Заставайки в подножието и, се чувствате много малки, а усещането е уникално - тук сякаш времето е спряло. Не случайно е дадено и името на пещерата –„Капанът на времето“.

Пещерата има пет входа, три очи и два скални прозореца или общо десет отвора, което я прави изключително осветена по естествен начин.

По пода на пещерата са намерени керамични артефакти, което кара учените да смятат, че пещерата е била позната още в древността. „Капанът на времето“ е една от малко познатите, но изключително интересни пещери.


Източник: standartnews.com