Борис Николов – кмет на община Белоградчик, изрази своето възхищение и благодари на маестро Пламен Карталов за неизчерпаемата енергия, с която реализира идеите си, за това, че коренно промени облика на културният живот в Белоградчик, в региона и в България. Г-н Николов подчерта, че Академик Карталов – почетен гражданин на община Белоградчик, и екипа му, успяха да превърнат града под скалите в столица на оперното и балетното изкуство.

Маестро Карталов подчерта „Софийската опера винаги е била пример да бъде лидер, дори в най-трудните моменти да завоюва най-големите си успехи. Поздравления за Софийската опера и нейния оркестър”. В следващите издания на фестивала детски спектакли ще се играят на сцената на летния театър.

Концертът бе открит с „Молитва” от операта „Мария Десислава” на Парашкев Хаджиев като поклон към духа, подвига и саможертвата на участниците във въстанието от 1850 лето.

В края прозвуча „Наздравицата” от операта „Травиата” на Джузепе Верди. Изпълненията на солистите и оркестъра на Софийската опера с нестихващи аплаузи изправиха многократно на крака зрителите на юбилейния концерт.

В следващите два фестивални дни сцената на летния театър в Белоградчик посрещна най-младата си публика със спектаклите – адаптация за деца на „Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт и „Трите прасенца” на Александър Райчев.

Представленията бяха посрещнати с възгласи и много радост от децата, породени от великолепната игра на изпълнителите и прекрасния оркестър с диригент Жорж Димитров.

Източник: belogradchik.bg