Според очевидци, "Опел"-ът не спрял на кръстовището, а шофьорът на БМВ-то, идващ от Монтана за Лом, в опита си да избегне удара навлязъл в насрещното платно, по което от Лом за Монтана се движела "Алфа"та. Тя се ударила в джипа, обръщайки го по таван върху нея. Самият "Опел” излетял от пътя и спрял в двора на съседна къща, в който до преди минути собственичката шетала.

В резултата на катастрофата на място починал седящият на дясна седалка на "Опел”-а Пламен В.. на 47 г. от Върбица, според непотвърдени данни той бил баща на шофьора. Петима други, сред които В. П., на 13 г., били откарани в болницата в Монтана. От там казаха, че със сериозни счупвания, травми и разкъсвания са Т. А. и А. М., съответно на 22 г. и на 39 г. от Върбица, Н. Л., на 31 г. от Аспарухово и 30-годишният К. С. от Монтана. Пострадалото дете, което се возело с баща си в БМВ -то, е без опасност за живота.

Тримата шофьори, участници в катастрофата, са изпробвани за алкохол, като само водачът на "Опел”-а се оказало, че е бил пил. Дрегерът при него отчел 1 промил алкохол в издишания въздух. Жената, в чиито двор се врязала колата, разказала, че шофьорът слязъл и побягнал по посока Габровница. След като бил заловен, той обяснил, че не той, а майка му била зад волана.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б."в" и продължава работа Районно управление на МВР - Монтана.