За 32 от тези 110 къщи за гости се иска пълно възстановяване на средствата, а за останалите е наложена частична финансова корекция. По думите на Порожанов целта е тези, които не са коректни, да възстановят средствата, които не са използвани по предназначение.

До настоящия момент от Държавен фонд "Земеделие" са направени проверки на около 18% от всички къщи за гости. Земеделският министър посочи, че риск анализът е за 5%.

По стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството средното финансиране е около 135 000 евро.

Порожанов допълни, че сигналите са получени, защото още през 2016 г. всички къщи за гости са предложени на страницата на Държавен фонд "Земеделие" за ползване от страна на гражданите, както и за подаване на сигнали, когато къщите за гости не се използват по предназначение.

Земеделският министър посочи, че всички къщи ще бъдат проверени, независимо дали е изтекъл мониторинговият период, или не. Ако се установи, че има пропуски в отчетите и ползването на къщите за гости, ще бъдат налагани съответните финансови корекции и дори и пълно възстановяване на сумата, закани се Порожанов.

Той се надява проверката да се движи възможно най-бързо, като се засича информация и от НАП, и от общините. Очаква се да бъде приложен и риск-анализ за приоритетните обекти, които да се разгледат първоначално, а след това ще бъдат проверени и останалите.

Порожанов категорично заяви, че ако има други нарушения, свързани с Наказателния кодекс, ще бъдат предявявани. Той припомни, че първият случай с къща за гости, който е бил проверен е на пловдивски преподавател.

Земеделският министър увери, че не вижда да има пряка опасност да се загубят евросредства.


Източник:
news.bg