Веднъж у Аглаида се появило желание да има у себе се мощи от един пострадал за вярата. Тя повикала своя роб Бонифаций и му заповядала да отиде в източните страни, където имало силно гонение срещу християните. Дала му много пари за пътни разноски и за купуване на мощи, понеже езичниците, като знаели колко много християните ценят останките на светите мъченици, продавали ги за пари.

Когато, Бонифаций тръгнал, взел да размишлява за подвизите на св. мъченици, за благочестивия живот на истинските християни, а в същото време погледнал внимателно и в своята съвест и започнал да се разкайва за греховния си и нечестив живот.

Той постил и се молил през всичкото време по пътя, докато стигнал в килийския град Тарс. Това станало във време на Диоклетиановото гонение на християните. Виждал всеки ден как тълпи християни били викани на съд и предавани на страшни изтезания и смърт. В същото време, когато Бонифаций със своите спътници влизал в града, народът на тълпи се трупал на един от площадите и гледал как убиват християни. Бонифаций гледал техния подвиг и без да се замисля приел христовата вяра, заради което и той бил заловен и изправен пред съдията. Когато го попитали кой е той, Бонифаций отвърнал, че е християнин.

Съдията започнал да го заплашва с изтезания, ако не се съгласи да се отрече от вярата си, но Бонифаций обявил, че е готов да страда за името Христово. Започнали да го мъчат жестоко, а през нощта го затворили в тъмница.

На другия ден отново започнали увещанията и жестоките мъки. Но Господ видимо помагал на Своя служител и му облекчавал мъките от изтезанията. Бонифаций непрестанно прославял името Господне. Най-после съдията заповядал да му отсекат главата с меч. Бонифаций с молитва предал Богу душата си.

В това време спътниците му го чакали в страноприемницата и се чудели защо не идва, но помислили, че някъде навярно пиянства и се весели. Минала нощта. На другия ден, като видели, че не се връща, отишли да го търсят по града, но напразно. На третия ден пак тръгнали да го търсят и питали всеки, когото срещали, но никой не могъл да даде за него сведения. Най-после те случайно се обърнали към брата на писаря, който присъствал при разследването на мъчениците. Той им казал, че предишния ден един чужденец много пострада за Христа и бе посечен с меч.

Спътниците му с изумление познали тялото на Бонифаций между телата на мъчениците, откупили за петстопитн златни монети тялото на мъченика, отнесли го в Рим и го предали на Аглаида. Тя построила в негова чест църква, покаяла се за греховете си, раздала имуществото си на бедните и доживяла дните си в смирение и благочестие.