Традиционното за т.нар. Влашко село варене на сапун е вписано в Националната листа „Живи човешки съкровища - България“ 2021 г. Занаятът е един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.

Гостите на фестивала ще имат възможност да видят и да се докоснат до занаята, благодарение на груповите носителки на умението за варене на домашен сапун – Венета Коцева, Бойка Цолова и Здравка Николова, които заедно с Галя Геновска ще покажат и предадат своите знания и умения на всеки, който има желание да вникне в това тайнство.

Освен варене на домашен сапун, гостите на празника ще могат да видят и още множество занаяти и дейности на оформената „улица на занаятите“. Сред участниците ще има и такива, номинирани в листата на „Живи човешки съкровища“ през изминалите години.

Всеки гост на фестивала ще има възможност да се потопи и върне поне за малко в едно далечно време, когато за да имаш нещо, трябва да го направиш със собствените си ръце.

Фестивалът се организира от кметство Царевец, НЧ „Просвета-1928“ – Царевец, с подкрепата на община Мездра.

За да бъде денят наистина хубав, организаторите на фестивала на сапуна, са подготвили за всички гости богата фолклорна програма.