Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната e облекчeн административния режим и e осигурeна възможност за оперативно управление от страна на директорите на лечебните заведения в област Видин. В болниците е направено всичко необходимо за преструктуриране на леглата за приема и лечението на пациенти с COVID-19, уточнява Иванова.

Благодарение на съвместната работа и сътрудничеството между Районната здравноосигурителна каса, Регионалната здравна инспекция и ръководствата на болниците във Видин и Белоградчик, в рамките на един работен ден са реализирани необходимите процеси за реорганизация на болничните структури, така че да се облекчи приемът на пациенти с COVID-19 и разкриването на допълнителни легла. Направената реорганизация е в полза на всички пациенти на болнично лечение, допълва Иванова.

Пациентите, постъпващи за болнично лечение с диагнозите чрез въведените от Световната здравна организация нови кодове за отчитане на COVID-19, идентифициран вирус и COVID-19, неидентифициран вирус, се лекуват и подават към здравноосигурителната институция по 3 клинични пътеки. Те са: "Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения"; "Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст"; "Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст".

Директорът на Районната здравноосигурителна каса-Видин е предприел всички възможни мерки за осигуряването на непрекъснатост на работния процес в институцията, така че да се гарантира навременното осигуряване на всичко, което е необходимо и за работата на лечебните заведения на територията на областта - организационно и финансово, се казва в прессъбщението.