Системни проверки ще извършват пътните полицаи за санкциониране и отстраняване на неправилно паркиралите край заведенията моторни превозни средства, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи.

Засилен контрол се осъществява и върху продажбата на увеселителни пиротехнически изделия. Бъдете внимателни с пиратките, предупреждават от полицията. Употребата им в нарушение на инструкциите приложени към тях може да предизвика различни наранявания. Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия в закрити помещения.

Криминалистите съветват: Внимавайте за джебчии - те използват оживлението по търговските улици, в хипермаркетите, около пазарите и църквите. Сливат се с тълпата и възползвайки се от празничното настроение на хората и понижената им бдителност, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета в носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийски кражби стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

При продължително отсъствие от дома вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от къщи по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.

Не се доверявайте на съмнителни обаждания, при които се искат пари под какъвто и да било предлог!