Заседанието на Мониторинговия комитет за първото полугодие на 2020 г. беше предшествано от посещение в периода 1-2 октомври 2020 г. от представители на ЕК в съоръженията на ДП РАО на площадка „Козлодуй“. Жан-Филип Гизе – ръководител на сектор „Извеждане от експлоатация“ и Карлос Алварез Агилера – ръководител по Програмата от ГД „Енергетика“ се запознаха на място с актуалния статус на проекта за изграждане на етап I на Националното хранилище за ниско и средноактивни РАО (НХ РАО) и мерките във връзка с прилагането и поддържането на най-високи стандарти и култура за безопасност за целия период на изпълнение на проекта. Те посетиха и Контролираната на зона на блокове 1-4, които са в процес на извеждане от експлоатация, и отделиха специално внимание на двете нови съоръжения: Цех за намаляване на размерите и дезактивация (ЦНРД) на материали от извеждането и Съоръжение за плазмено изгаряне (СПИ).

Заседанието беше съпредседателствано от Масимо Гариба – зам.‑генерален директор на ГД „Енергетика“ на Европейската комисия с ресори „Ядрена енергетика, безопасност и ITER”, „Мерки за безопасност на ЕВРАТОМ“, и от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, в качеството му на Програмен координатор по Програмата за извеждане от експлоатация на блокове 1‑4 на АЕЦ „Козлодуй“. В срещата взеха участие Балтазар Линдауер и Валентин Шайдер – съответно директор на департамент „Ядрена безопасност“ и зам.‑директор – ръководител на МФ „Козлодуй“ в ЕБВР, както и експерти от Министерство на енергетиката и ДП РАО.

По време на заседанието бе дискутиран рискът, свързан с пандемията COVID-19 и продължаването на прилагане на ефективни мерки с цел минимизиране на евентуални закъснения в изпълнението на Програмата. Участниците в срещата подчертаха факта, че в изпълнение на Заповед №Е‑РД-16-138/16.03.2020 г. на Министъра на енергетиката, ДП РАО е въвело ефективни мерки за предотвратяване разпространението на COVID‑19 сред служителите за запазване непрекъсваемостта на дейностите. По време на заседанието бяха отчетени още основните постигнати цели за периода, а именно: успешното завършване през м. май 2020 г. на втората от четирите експлоатационни кампании на СПИ; напредъкът в подготвителните работи за изпълнение на проекта за дезактивация на първи контур на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“, където ще се приложи опитът и наличното оборудване от успешно извършената дезактивация на първи контур на два блока на АЕЦ V1 по Програмата за извеждане от експлоатация в Словакия; установяването на подобрена организация на работа от всички страни, участващи в строителния процес за изграждането на Етап I на НХ РАО, при спазване на най‑високите международни стандарти и култура за безопасност.

Участниците в Мониторинговия комитет от страна на ЕК и ЕБВР констатираха обективността на отчета, представен от ДП РАО, и изразиха удовлетворение от постигнатите резултати при реализацията на Програма „Козлодуй“.