Потърпевши веднага подали сигнал в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Враца на т. нар. "Зелен телефон" 092 629 211. От екоинспекцията заявили, че ще извършат проверка по случая. Предстои да видим какво ще покажат резултатите от нея и дали фирмата, причинител на замърсяването на атмосферния въздух, ще бъде санкционирана.

Според подателите на сигнала периодичното обгазяване на района е свързано с дейността на фирма "АСК-БУЛ" ЕООД, която е специализирана в производството на котелни горива и чиято производствена база се намира по пътя за село Брусен. "Ние сме наясно с отговорността, която носим като производители и разпространители на петролни продукти и сме пряко ангажирани с опазването на околната среда, уверяват от фирмата на своя официален сайт. В тази връзка сме едно от малкото дружества, което разполага с екологична застраховка, но въпреки това наша основна цел в областта на екологията е нейното опазване.”

Това не е първият сигнал, подаден в РИОСВ - Враца за наличие на миризми на нефтопродукти в източната промишлена зона на гр. Мездра. През октомври 2012 г., например, отново е подаден такъв сигнал. "При проверката се установи, че в района на площадката на “АСК-БУЛ" ЕООД в гр. Мездра "Инсталацията за обезводняване на отпадни нефтопродукти" работи с нормален капацитет и няма визуално замърсяване на атмосферния въздух, заявиха тогава от екоинспекцията. По органолептичен път няма наличие на миризми извън границите на производствената площадка.”