Мили деца,

Скъпи ученици,

Уважаеми учители, дейци на просветата и културата,

Мили хора,

Честит празник!

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!


Днес в България няма по-щастливи хора от учителите. Учителите по призвание и съдба. Учителите, на които всички ние гледаме с уважение, благодарност и любов. Всичко това се случва не по силата на задължение, ритуал или фалшива показност, а защото вярваме в тях, оценяваме усилията, които те полагат за отглеждането, възпитанието и обучението на най-скъпото нещо, което притежаваме - децата.

Вие, учителите, сте в основата на човешкото развитие, в изграждането ни като хора и характери. Затова и Вашата отговорност е огромна, а доверието и обичта към вас - безкрайни.

Лъчезарните погледи, усмивките и цветята, с които Ви обсипват Вашите възпитаници днес, са най-голямата награда за Вашия труд.

Няма българско сърце, което да не трепне когато чуе

„Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви …“

Светлата бъднина, която ние хората очакваме, е свързана със знанието и просветата, с културата и традициите. Специален поздрав в този ден за всички, посветили живот, сили и енергия на духовното развитие: творци, автори, поети, писатели, читалищни дейци. Вашето творчество и постижения не винаги получават своевременна и точна оценка, но без Вас обществото, светът, би бил безсмислен и скучен.

24 май е Денят и на славянската писменост, ден, в който се прекланяме пред делото на нашите свети братя Кирил и Методий. Ето още един повод не само за празник, но и за гордост,

„че и ний сме дали нещо на светът

и на вси Словене книга да четът…“

Мили деца,

Уважаеми съграждани,

Нека в този празничен ден покажем енергия и самочувствие на горди и достойни хора, обичащи род и родина, тачещи традициите и вярващи в успеха обезпечен от просвета и култура!

Честит празник!

инж. Генади Събков

Кмет на Община Мездра