Той благодари на премиера Бойко Борисов за топлите думи, отправени към огнеборците и спасителите от главната дирекция. Николов отбеляза, че в момента се намираме в тежък период, който все още не е преодолян, свързан с висока пожароопасност. "Ежедневно се случват десетки и то много сериозни пожари. Днес и близките три дни обстановката ще остане изключително напрегната предвид тежките метеорологични условия, високите температури, силния вятър и изсъхналата тревна растителност. Да бъдем изключително внимателни. Не е време да продължаваме да се оплакваме от човешка небрежност. Тази самонадеяност приближава умисъл", каза още гл. комисар Николов.

Той отбеляза, че обществото оценява усилията и работата на огнеборците, но призна, че има и ангажименти, които от дирекцията все още не са изпълнили. "В близко време очаквам да напреднем с процеса за защита на живота на служителите - доставка на нови предпазни средства. Вече завършихме процедурата и очакваме доставка. За радост, голяма част от сградите на ГДПБЗН претърпяха доста сериозни ремонти и нашите момчета и момичета имат значително по-добри условия - такива, каквито заслужават, за да могат по-бързо да възстановят силите си и да бъдат готови за спасителни действия.", коментира Николов.

Директорът на ГДПБЗН съобщи също, че годишно се регистрират около 1000-1200 лъжливи сигнали за пожари. Това значително затруднява работата на служителите, като ангажира както паричен, така и човешки ресурс.